Platforms
De platformstructuur biedt een logische groepering van referentiecomponenten en applicatiefuncties onderverdeeld in een
en ondersteund door
In onderstaande diagram geven de gebruikte kleuren voor de platforms en componenten de verantwoordelijke rollen aan (oranje: verantwoordelijkheid Dienstverlener; blauw: verantwoordelijkheid Bronhouder). De kleuren voor de applicatiefuncties geven de correspondentie met de DERA-keten (Inwinning, Beheer, Beschikbaarstelling, Ontsluiting) aan.
Beheerplatform[bewerken]
Een Beheerplatform is een groep van componenten die zorgt voor de inwinning en het beheer van erfgoedinformatie van een bronhouder.
Een Beheerplatform heeft functies voor het opnemen van informatie die door producenten wordt aangeleverd of door afnemers via het Dataplatform wordt aangedragen. Daarnaast heeft een Beheerplatform functies voor het beheren van informatie en voor het beschikbaar stellen van informatie aan een Dataplatform.
Een Beheerplatform valt onder de verantwoordelijkheid van een bronhouder.
Een Beheerplatform kan in de technische realisatie op zichzelf staan of een geheel vormen met een Dataplatform. Voorbeelden van systemen die (een deel van) een Beheerplatform realiseren zijn een collectiebeheersysteem (CBS), een digital asset management-systeem (DAMS) en een content management-systeem (CMS).
Let op: de applicatieinterfaces van het Beheerplatform vallen niet onder de afspraken in DERA. Deze interfaces zijn onderdeel van de interne organisatie van de bronhouder; zowel het Beheer- als het Dataplatform (zie aldaar) vallen onder diens verantwoordelijkheid. Dit betekent dat de interfaces tussen Beheer- en Dataplatform geen 'externe' koppelvlakken zijn waarover in gezamenlijkheid afspraken gemaakt moeten worden. Merk op: als de bronhouder de technische realisatie van (delen van) het Data- en/of Beheerplatform uitbesteedt of betrekt van een leverancier, is er in technische zin wel sprake van externe koppelvlakken waarvoor (bilaterale) afspraken nodig zijn. Deze afspraken, bijvoorbeeld in de vorm van een Programma van Eisen (PvE), vallen buiten de scope van DERA.
Dataplatform[bewerken]
Een Dataplatform is een groep van componenten die zorgt voor de beschikbaarstelling van erfgoedinformatie van een bronhouder en de verrijking ervan met erfgoedinformatie van andere Dataplatformen. Het Dataplatform is de plek waar afnemers (in het bijzonder Dienstplatformen) de data kunnen vinden die door of namens een bronhouder zijn gepubliceerd.
Een Dataplatform heeft functies voor het ophalen van informatie uit een Beheerplatform en het integreren van deze informatie. Daarnaast kan het functies hebben voor het inwinnen van verrijkingen uit andere Dataplatformen, waardoor ze onderdeel worden van de informatie in het Beheerplatform. Verder heeft het functies voor het publiceren van informatie via applicatieinterfaces zodat het door afnemers gebruikt kan worden.
Een Dataplatform valt onder de verantwoordelijkheid van een bronhouder.
Een Dataplatform kan in de technische realisatie op zichzelf staan of een geheel vormen met een Beheerplatform. Voorbeelden van systemen die (een deel van) een Dataplatform realiseren zijn een triplestore en een IIIF Image Server.
De applicatieinterfaces van het Dataplatform vallen onder de afspraken in DERA. Deze interfaces zijn onderdeel van het in gezamenlijkheid vergroten van de vindbaarheid van erfgoedinformatie.
Dienstplatform[bewerken]
Een Dienstplatform is een groep van componenten die zorgt voor de ontsluiting van erfgoedinformatie van (bij voorkeur) meerdere Dataplatformen voor een specifiek doel.
Een Dienstplatform heeft functies om informatie op te halen bij de andere typen platformen. Het kan daarbij ook gebruikmaken van andere Dienstplatformen, zoals een platform dat informatie van Dataplatformen bruikbaar maakt voor bepaald gebruik. Daarnaast heeft een Dienstplatform functies om informatie toegankelijk te maken voor gebruik via gebruikersinterfaces en/of applicatieinterfaces.
Een Dienstplatform valt onder de verantwoordelijkheid van een Dienstverlener.
Als een Dienstplatform informatie produceert en beschikbaar stelt, is het ook een Beheer- en Dataplatform, en moet het voldoen aan de eisen die daaraan gesteld worden.
Netwerkinfrastructuur[bewerken]
Een Netwerkinfrastructuur is, in algemene zin, een groep van componenten die de werking van de andere typen platformen ondersteunt en zo bijdraagt aan het doel van een samenwerkingsverband. In DERA is dat samenwerkingsverband het Netwerk Digitaal Erfgoed en het doel het beter vindbaar maken van erfgoedinformatie. De Netwerkinfrastructuur van NDE bestaat uit de componenten die bij Netwerkvoorzieningen gedefinieerd zijn.
Een Netwerkinfrastructuur heeft functies voor het verrijken van informatie van bronhouders en het vindbaar maken van informatie door dienstverleners. De functies worden via applicatieinterfaces aangeboden aan de andere typen platformen. Een Netwerkinfrastructuur valt onder de gezamenlijke verantwoordelijkheid van het samenwerkingsverband.