Aggregator

Uit DERA
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Synoniemen[bewerken]

-

Inleiding en aanleiding[bewerken]

Een Aggregator is een platform dat erfgoedinformatie van instellingen verzamelt en toegankelijk maakt om geaggregeerd te kunnen worden gepubliceerd via bijvoorbeeld een portal. Dit patroon is op verschillende plaatsen in de erfgoedsector zichtbaar (zie ook de voorbeelden). Een Aggregator bevat doorgaans regionale, thematische of sectorale informatie, bijvoorbeeld uit een bepaalde provincie, over een bepaald onderwerp of van een bepaald soort instelling, zoals archieven of musea. Het begrip 'aggregator' kan heel breed worden opgevat. In dit patroon hanteren we een afgebakende scope waarbij we dienstverlenersaspecten zoals publicatie op (thematische) portalen buiten beschouwing laten. Het patroon zoals hier beschreven richt zich zuiver op het verzamelen, verbinden en verrijken.

Werkingsgebied[bewerken]

Het patroon is niet beperkt tot één specifiek werkingsgebied. Wel kan het patroon toegepast worden om erfgoedinformatie uit een bepaald werkingsgebied / sector te verzamelen en te ontsluiten.

Toepassingsgebied[bewerken]

Het verzamelen en ontsluiten van erfgoedinformatie over de grenzen van individuele erfgoedinstellingen heen.

Status[bewerken]

Status tijdelijk.png Tijdelijk patroon: via het Aggregator-patroon kan in ieder geval op deelgebieden een (thematisch/regionaal/sectoraal) deel van de DERA-visie ten aanzien van het vinden van erfgoedinformatie over instellingsgrenzen heen worden ingevuld. In de beoogde SOLL-situatie is het op deelgebieden aggregeren van erfgoedinformatie niet langer noodzakelijk[1]

Voorbeelden[bewerken]

  • Collectie Nederland
  • Digitale Collectie
  • Netwerk Oorlogsbronnen
  • Archieven.nl
  • Archives Portal Europe (APE)

Architectuur[bewerken]

Het architectuurpatroon raakt vier lagen in de architectuur:

  1. In de bedrijfslaag zijn Aggregatoren zelf geen bronhouder, maar kunnen de informatie uit de oorspronkelijke bron wel verrijken. Die verrijkingen worden vervolgens teruggeleverd aan de bronhouder (zie het patroon Verrijkingen). Indien aanleverende bronsystemen geen Linked Data aan de bron ondersteunen, kan het patroon Aggregator gecombineerd worden met het patroon Wasstraat. In dat geval wordt door de bronhouder (of een gedelegeerd bronhouder) de aan te leveren data eerst via de Wasstraat omgezet naar RDF voordat de Aggregator de data ophaalt.
  2. In de applicatielaag zijn er twee soorten functionele (referentie)componenten betrokken bij dit architectuurpatroon:
    1. Bronsysteem – het systeem dat de oorspronkelijke bron is voor te ontsluiten erfgoedinformatie
    2. Aggregator – de functionele component die verantwoordelijk is voor het verzamelen, verrijken en verbinden van de verzamelde erfgoedinformatie.
  3. In de informatielaag combineert de Aggregator de informatie uit verschillende bronsystemen en legt er verbindingen tussen.
  4. In de technologielaag bestaat het architectuurpatroon uit een IT-infrastructuur met afdoende capaciteit om de aangeleverde data te verwerken.




   
   

   
   
   

   
   

   
   

   
   
   

De use case van het architectuurpatroon ziet er op hoofdlijnen als volgt uit:

Startconditie: de bronhouder is in staat om, al dan niet via een Wasstraat, RDF/Linked Data aan te leveren of te publiceren.

  1. Tussen het bronsysteem (al dan niet via een Wasstraat) en de Aggregator bestaat een update- of synchronisatiemechanisme dat ervoor zorgt dat nieuwe of gewijzigde data uit het bronsysteem bekend wordt bij de Aggregator. Dat kan een ‘push’-mechanisme zijn vanuit het bronsysteem naar de Aggregator (bijvoorbeeld via een upload) of een ‘pull’-mechanisme waarmee de Aggregator zelf gegevens ophaalt bij het bronsysteem (bijvoorbeeld via harvesting).
  2. De Aggregator verzamelt, verrijkt en verbindt de metadata uit verschillende bronnen.
  3. De Aggregator biedt de verrijkingen aan aan de aanleverende bronhouders, opdat deze de verrijkingen in hun bronsystemen kunnen overnemen.

Eindconditie: : de geaggregeerde metadata kan beschikbaar worden gesteld om ze bijvoorbeeld te publiceren via een portaal. Vanuit het portaal kan de gebruiker de informatie doorzoeken en doorverwezen worden naar de oorspronkelijke informatie in de aanleverende bronsystemen.

Positionering in DERA[bewerken]

Aggregator.png

Een Aggregator zorgt voor aggregatie van erfgoedinformatie, zodat die gezamenlijk beschikbaar kan worden gesteld. De Aggregator beheert zelf geen (bron)data. Het patroon sluit aan op de eisen die gesteld worden aan de DERA-bedrijfsfuncties Publiceren metadata van datasets en Publiceren metadata cultuurhistorische objecten en informatieobjecten. De Aggregator kan de gepubliceerde Linked Data verrijken en verbindingen leggen tussen datasets. Middels dit patroon wordt dan ook een specifieke toepassing ingevuld voor de dienst Gepubliceerde metadata verrijkingen (zie ook het patroon Verrijkingen).

Voetnoten[bewerken]

  1. Dat zegt niets over de wenselijkheid voor dienstverlening, zoals publicatie/portalen, op deze deelgebieden.