Hoofdpagina

Uit DERA
Versie door Rdb (overleg | bijdragen) op 15 sep 2022 om 08:41
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Inleiding[bewerken]

De Digitaal Erfgoed Referentie Architectuur (DERA) heeft als doel architectuurkaders op te stellen die bijdragen aan de concretisering van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed. De DERA wordt stapsgewijs ontwikkeld; deze wiki is gebaseerd op DERA 4.0.

De DERA 1.0 bevatte gemeenschappelijke principes. De DERA 2.0 was de eerste stap om deze te vertalen naar concrete requirements voor organisaties die deel uitmaken van het netwerk. In de DERA 3.0 is dit normatieve kader aangevuld met een informatief deel waarin architectuurpatronen worden beschreven. Deze architectuurpatronen zijn afkomstig uit de praktijk van erfgoedinstellingen en ontwikkelingen binnen de domeingroepen van het Netwerk Digitaal Erfgoed. In de DERA 4.0 is het normatieve kader aangevuld met de applicatiearchitectuur.

De Nationale Strategie onderscheidt de domeinen Zichtbaar, Bruikbaar en Houdbaar. De focus van de DERA 1.0 en de DERA 2.0 ligt op het domein Bruikbaar. In de DERA 3.0 en 4.0 is ook aandacht besteed aan Houdbaar. Dit gebeurt in het architectuurpatroon Langetermijnbewaring en in een aanvullend operationeel doel en requirements. De verwachting is dat voor Zichtbaar ook één of meer architectuurpatronen onderkend zullen worden, onder andere over de ondersteuning voor verschillende soorten van gebruik van erfgoedinformatie (de gedragsprofielen).

Bij het uitwerken van de DERA wordt aangesloten bij internationale standaarden. We gebruiken TOGAF als methode om het architectuurproces vorm te geven en ArchiMate als standaard voor het definiëren van architectuurconcepten en het beschrijven van architectuurproducten.

Zie ook[bewerken]