Linked Data
In DERA is de expliciete keuze gemaakt om uit te gaan van het gebruik van linked data. Voor het publiceren en verbinden van erfgoedinformatie verplicht de DERA de toepassing van linked data-principes. Dit is nodig om te kunnen voldoen aan principe 5 (zorg dat erfgoedinformatie verwijst) en principe 6 (zorg dat erfgoedinformatie verwijsbaar is). Linked data is tot nu toe de enige methode waarmee verschillende informatie van verschillende bronhouders betekenisvol geïntegreerd kan worden en toegankelijk kan worden gemaakt voor gebruikers.
Dit betekent het volgende:
- Bronhouders gebruiken duurzame identifiers om hun informatie te identificeren, nu en in de toekomst. Een duurzame identifier is een URI die via HTTP(S) opgevraagd kan worden, bijvoorbeeld een URI gebaseerd op een persistent identifier of een URI uitgegeven in eigen beheer (Cool URI).
- Bronhouders gebruiken (web)standaarden (zoals RDF) om informatie aan te bieden die door afnemers via duurzame identifiers wordt opgevraagd.
- Bronhouders verwijzen in hun metadata zoveel mogelijk naar informatie van andere bronhouders. Deze verwijzingen zijn duurzame identifiers (punt 1) en leiden naar informatie die via standaarden wordt aangeboden (punt 2).
- Bronhouders stellen hun metadata daar waar het kan met een open licentie beschikbaar. Gepubliceerde metadata zijn vrijelijk te gebruiken. Dit zorgt voor linked open data.
- Bronhouders stellen hun digitale informatieobjecten met een bepaalde rechtenstatus beschikbaar. Dit maakt duidelijk of het gebruik beperkt wordt door bijvoorbeeld wetgeving, auteursrechten of privacy. De rechtenstatus kan worden aangegeven met een (open) licentie of een andere vorm van rechtenexpressie.
- Bronhouders verwijzen in de metadata naar de licentie of rechtenstatus. Deze verwijzing leidt naar een machineleesbare, gestandaardiseerde definitie (principe 2).
- Bronhouders registreren de verwijzing naar de licentie of rechtenstatus bij de dataset waartoe de informatie behoort.
Hiermee geeft DERA de richting aan voor de niet-functionele requirements. In een volgende versie van de DERA wordt de toepassing van linked data verder uitgewerkt, bijvoorbeeld ten aanzien van vocabulaires of metadatastandaarden.