Actoren

Uit DERA
Versie door Rdb (overleg | bijdragen) op 14 sep 2022 om 12:14
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een actor is: Een persoon of organisatorische entiteit die in staat is gedrag uit te voeren. Een actor kan verschillende rollen vervullen.

   

   
   

   

Erfgoedinstelling

Een erfgoedinstelling is een organisatie die erfgoedinformatie beheert en beschikbaar stelt. Een erfgoedinstelling kan ook de eigenlijke cultuurhistorische objecten beheren. In DERA is het beheer van de erfgoed*informatie* van belang. Het betreft met name bibliotheken, musea, archieven, wetenschappelijke instituten en de audiovisuele sector. Cultuurproducerende instellingen zoals beschreven in de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed vallen ook onder de definitie van erfgoedinstelling die we in de DERA hanteren. Zie ookNationale Strategie Digitaal Erfgoed.

Samenwerkingsverband

Een samenwerkingsverband bestaat uit meerdere actoren die een gezamenlijk doel nastreven op het gebied van erfgoedinformatie. Voorbeelden zijn consortia zoals Van Gogh Worldwide en netwerkorganisaties zoals het Netwerk Oorlogsbronnen.

Leverancier

Een leverancier is een partij die IT-functionaliteit biedt voor het inwinnen, beheren, publiceren en/of ontsluiten van erfgoedinformatie ten behoeve van bepaalde diensten. Het kan hierbij zowel gaan om commerciële als om niet-commerciële partijen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • een partij die software voor het beheren van erfgoedinformatie levert en realiseert, zoals een collectiebeheersysteem of een beeldbank;
  • een partij die een portaal bouwt en onderhoudt.

Gebruiker

Een persoon die gebruik maakt van erfgoedinformatie. Er is sprake van een grote variëteit aan gebruikers van erfgoedinformatie:

  • burgers, bedrijven, leraren, leerlingen, enzovoorts;
  • overheidsorganisaties, bijvoorbeeld Basisregistraties, Ministeries, CBS, enzovoorts.

De DERA richt zich niet op informatiebehoeften van specifieke gebruikers, maar op generieke behoeften van afnemers. Daarom worden geen specifieke doelgroepen gedefinieerd. Voor de DERA is de rol van afnemer voldoende.