TOGAF

Uit DERA
Versie door Rdb (overleg | bijdragen) op 20 sep 2021 om 21:26
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

The Open Group Architecture Framework (TOGAF) is een framework voor ontwerp, planning en implementatie van een enterprise informatiearchitectuur. Een onderdeel van TOGAF is Architecture Development (ADM), waarin de architectuurprocessen in samenhang worden gedefinieerd. De ontwikkeling van de DERA wordt beschreven met ADM, zoals in de figuur De ontwikkeling van de DERA in relatie tot TOGAF ADM wordt afgebeeld.

De ontwikkeling van de DERA in relatie tot TOGAF ADM

In de DERA 1.0 is de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed uitgewerkt in een architectuurvisie (onderdeel A van ADM, Architecture Vision).

De DERA 2.0 is een uitwerking van deze principes in de bedrijfslaag (B. Business Architecture, Bedrijfsarchitectuur). De DERA 2.0 maakt duidelijk wat deelnemen aan het Netwerk Digitaal Erfgoed voor een organisatie betekent: de consequenties voor organisatie, bedrijfsfuncties, objecten en diensten. De noodzakelijke veranderingen zijn expliciet gemaakt door het formuleren van requirements (Requirements Management van ADM). De DERA beschrijft de gewenste situatie.

De bedrijfsarchitectuur beschrijft wát er moet gebeuren maar niet hóé (applicatiearchitectuur en technische architectuur). In de DERA 3.0 is een eerste inventarisatie gemaakt van mogelijke oplossingsrichtingen. Deze inventarisatie heeft een aantal architectuurpatronen opgeleverd, die een indruk geven van waar gemeenschappelijke afspraken nodig zijn, zonder deze afspraken al normatief in te vullen. In de DERA 4.0 is het normatieve kader aangevuld met de applicatiearchitectuur (C. Information Systems Architecture, Applicatiearchitectuur – nog zonder de informatielaag).

Het daadwerkelijk realiseren van de verandering (onderdelen E, F, G van de ADM) is de verantwoordelijkheid van de individuele organisaties. De domeingroepen Houdbaar, Bruikbaar en Zichtbaar van het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) faciliteren hierbij. De domeingroepen hebben de regie over een aantal vernieuwingsprojecten. Zij hebben een overzicht van de implementatieagenda en bundelen ervaringen die worden verzameld bij de implementatie. Deze ervaringen kunnen aanleiding geven tot architectuuraanpassingen (onderdeel H van de ADM). Hiervoor zullen de domeingroepen en de DERA- Architectuurraad samenwerken.