Concretisering doelstellingen: verschil tussen versies

Uit DERA
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Een architectuur beoogt een bepaalde verandering te realiseren. Hierbij moet expliciet worden gemotiveerd waarom een verandering gewenst is. De Nationale Strategie...')
 
 
Regel 1: Regel 1:
Een architectuur beoogt een bepaalde verandering te realiseren. Hierbij moet expliciet worden gemotiveerd waarom een verandering gewenst is. De Nationale Strategie bevat de motivatie voor de DERA. Deze motivatie wordt in de DERA op een systematische wijze conform Archimate beschreven en geconcretiseerd.  
+
Een architectuur beoogt een bepaalde verandering te realiseren. Hierbij moet expliciet worden gemotiveerd waarom een verandering gewenst is. De [[Nationale Strategie Digitaal Erfgoed|Nationale Strategie]] bevat de motivatie voor de DERA. Deze motivatie wordt in de DERA op een systematische wijze conform [[ArchiMate]] beschreven en geconcretiseerd.  
  
 
;Doel
 
;Doel
:Archimate definieert een doel (“goal”) als een algemene (high level) beschrijving van de gewenste richting of de gewenste eindsituatie voor een organisatie en haar stakeholders.
+
:Archimate definieert een doel ("goal") als een algemene (''high level'') beschrijving van de gewenste richting of de gewenste eindsituatie voor een organisatie en haar stakeholders.
  
 
;Resultaat
 
;Resultaat
:Archimate definieert een resultaat (“outcome”) als het eindresultaat dat bereikt moet worden. Deze resultaten worden in algemene, functionele termen beschreven (high level). Een organisatie heeft middelen (“capabilities”) nodig om deze resultaten te bereiken.  
+
:Archimate definieert een resultaat ("outcome") als het eindresultaat dat bereikt moet worden. Deze resultaten worden in algemene, functionele termen beschreven (''high level''). Een organisatie heeft middelen ("capabilities") nodig om deze resultaten te bereiken.  
  
 
;Principe
 
;Principe
:Archimate definieert een principe als een kwalitatieve beschrijving van intenties waar een architectuur aan moet voldoen. Feitelijk zijn dit architectuurdoelstellingen. Principes beschrijven in abstracte termen de gewenste eigenschappen van systemen.
+
:Archimate definieert een principe als een kwalitatieve beschrijving van intenties waar een architectuur aan moet voldoen. Principes beschrijven in abstracte termen de gewenste eigenschappen van systemen.
  
 
;Requirement
 
;Requirement

Huidige versie van 3 mei 2020 om 22:04

Een architectuur beoogt een bepaalde verandering te realiseren. Hierbij moet expliciet worden gemotiveerd waarom een verandering gewenst is. De Nationale Strategie bevat de motivatie voor de DERA. Deze motivatie wordt in de DERA op een systematische wijze conform ArchiMate beschreven en geconcretiseerd.

Doel
Archimate definieert een doel ("goal") als een algemene (high level) beschrijving van de gewenste richting of de gewenste eindsituatie voor een organisatie en haar stakeholders.
Resultaat
Archimate definieert een resultaat ("outcome") als het eindresultaat dat bereikt moet worden. Deze resultaten worden in algemene, functionele termen beschreven (high level). Een organisatie heeft middelen ("capabilities") nodig om deze resultaten te bereiken.
Principe
Archimate definieert een principe als een kwalitatieve beschrijving van intenties waar een architectuur aan moet voldoen. Principes beschrijven in abstracte termen de gewenste eigenschappen van systemen.
Requirement
Archimate definieert requirements als eisen aan de middelen die nodig zijn om de gewenste resultaten te bereiken.

De strategische doelstelling van de Nationale Strategie wordt in de DERA geconcretiseerd tot vier operationele doelen. Een strategisch doel definieert welk effect bereikt moet worden (betere toegankelijkheid). Dit doel is zo abstract dat het niet mogelijk is om hier een meetbaar resultaat aan te koppelen. Daarom wordt een strategisch doel onderverdeeld in operationele doelen die wel gekoppeld kunnen worden aan een meetbaar resultaat. De operationele doelen moeten gezamenlijk leiden tot het beoogde effect van de bovenliggende strategische doelstelling.

De operationele doelen worden vertaald naar principes, die feitelijk architectuurdoelstellingen vormen. Principes zijn de brug tussen de DERA en de Nationale Strategie. Hiermee wordt zichtbaar wat de bijdrage van de DERA is aan de Nationale Strategie. Op basis van deze principes worden in de DERA requirements gedefinieerd waarmee richting wordt gegeven aan de samenwerking binnen het Netwerk Digitaal Erfgoed.