Bedrijfsobjecten

Uit DERA
Versie door Rdb (overleg | bijdragen) op 5 feb 2019 om 21:12
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Deze paragraaf beschrijft de belangrijkste bedrijfsobjecten die in de DERA worden gebruikt. De gegevens van deze bedrijfsobjecten moeten geschikt zijn voor automatische verwerking en moeten daarom ook voldoen aan de Archimate-definitie voor dataobject. DERA 2.0 beschrijft echter niet hoe deze dataobjecten eruitzien.

Informatie, gegeven of data
In de definiëring van de bedrijfsobjecten wordt geen onderscheid gemaakt tussen de begrippen ‘informatie’, ‘gegeven’ en ‘data’. Of iets informatie, gegeven of data is, hangt af van de betekenis die een gebruiker er in een bepaalde gebruik context aan geeft. Op informatie, gegeven en data zijn in het netwerk grosso modo dezelfde eisen van toepassing. Ook daarom is een strak onderscheid tussen deze termen in de DERA niet zo relevant.
Hergebruik
Bij de definiëring van de bedrijfsobjecten is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van overeenkomstige definities uit de NORA, DUTO, het ABC Digitaal Erfgoed van DEN, Europeana, de Erfgoedwet en DMBOK. Als bestaande definities uit deze bronnen zijn aangepast voor het gebruik in de DERA-context, dan is dat zodanig gedaan dat er geen tegenstrijdigheden zijn ontstaan met de oorspronkelijke definities.

Bedrijfsobjecten versus informatieobjecten[bewerken]

In de business-architectuur worden de objecten geïdentificeerd die vanuit bedrijfsperspectief relevant zijn: de bedrijfsobjecten.

ERROR: Invalid value Id-4ae163af-de59-2e1e-ff9a-5e6eb0d269b2 for parameter

in parserfunction {{#displayArchiMateDiagram:page=}}.
ERROR: Unknown error


Object of entiteit
Het begrip object komt niet alleen voor in ArchiMate, maar is ook een term die in de erfgoedsector veel wordt gebruikt, bijvoorbeeld voor het aanduiden van een cultuurhistorisch voorwerp. In de DERA komt de term vaak voor als onderdeel van een (smaller) begrip. In DUTO wordt het begrip entiteit gedefinieerd, terwijl in de DERA vooral wordt gesproken over objecten. Daarom is hier in de definitie van ‘entiteit’ uit DUTO de termobject’ opgenomen als synoniem.

Cultuurhistorisch object of erfgoedobject[bewerken]





   

Een cultuurhistorisch object of erfgoedobject is een object met een bepaalde cultuurhistorische waarde.

Informatieobject[bewerken]





   
   

   
   

   

Een informatieobject is een op zichzelf staand geheel van gegevens met een eigen identiteit., Erfgoedmateriaal dat van origine niet digitaal is, maar waarvan door middel van digitalisering een reproductie is gemaakt., Erfgoedmateriaal dat van origine al digitaal is, zoals elektronische archieven, digitale kunst of foto’s die met een digitale camera zijn gemaakt.

Cultuurhistorisch object versus informatieobject[bewerken]





   
   

   

Een cultuurhistorisch object kan ook een informatieobject zijn en een informatieobject kan ook een cultuurhistorisch object zijn. Het ‘Plakkaat van Verlatinge’ bijvoorbeeld is zowel een cultuurhistorisch object als een informatieobject.

Volgens het ABC Digitaal Erfgoed van DEN kunnen drie digitale verschijningsvormen van cultureel erfgoed worden onderscheiden:

  1. digital born erfgoed: erfgoedmateriaal dat van origine al digitaal is, zoals elektronische archieven, digitale kunst of foto's die met een digitale camera zijn gemaakt;
  2. gedigitaliseerd erfgoed: erfgoedmateriaal dat van origine niet digitaal is, maar waarvan door middel van digitalisering een reproductie is gemaakt;
  3. digitale informatie over erfgoed, bijvoorbeeld beschrijvingen, detailfoto's of digitale reconstructies van het erfgoedobject. De informatie wordt meestal in een geordende vorm (bijvoorbeeld een database) beschikbaar gesteld.

N.b. het gaat hier om ‘verschijningsvormen’. De overeenkomsten en verschillen met de ‘objecten zelf’ (zoals dit in de DERA wordt gehanteerd) worden hieronder toegelicht.

  • Ad 1. Digital born erfgoed kan dus een cultuurhistorisch object (digitale kunst) zijn of een informatieobject (elektronisch archief) zijn.
  • Ad 2. Gedigitaliseerd erfgoed komt overeen met de definitie van digitaal informatieobject en betreft dus altijd een informatieobject.
  • Ad 3. Digitale informatie over erfgoed komt vooral overeen met het hier gehanteerde begrip digitaal informatieobject. De gestructureerde informatie over cultuurhistorische objecten worden hier echter opgevat als ‘metadata’ die het cultuurhistorische object beschrijft.

Metagegevens of metadata[bewerken]

Metagegevens of metadata zijn gegevens die context, inhoud, structuur en vorm van informatie en het beheer ervan door de tijd heen beschrijven. (BusinessObject) Metadata BusinessObject Metadata cultuurhistorisch object BusinessObject Metadata verrijkingen BusinessObject Metadata informatieobject BusinessObject Metadata terminologiebron BusinessObject Metadata dataset Een verrijking maakt informatie die voorkomt in het oorspronkelijke erfgoedobject of anderszins hoort tot de context expliciet(er). Een bronhouder kan verrijkingen overnemen nadat ze zijn goedgekeurd. (BusinessObject) Verrijking Een term is een aanduiding van een entiteit of onderwerp. Zulke termen zijn, onder regie van een bronhouder, opgenomen in een terminologiebron. (BusinessObject) Term Een terminologiebron is een verzameling gepubliceerde termen die onder regie van een bronhouder worden beheerd. (BusinessObject) Terminologiebron Een cultuurhistorisch object of erfgoedobject is een object met een bepaalde cultuurhistorische waarde. (BusinessObject) Cultuurhistorisch object Een dataset is een verzameling van metadata, al dan niet aangevuld met informatieobjecten die door die metadata worden beschreven. (BusinessObject) Dataset AssociationRelationship Beschrijft AssociationRelationship Beschrijft AssociationRelationship Beschrijft AssociationRelationship Beschrijft AggregationRelationship Deze svg is op 20-04-2023 03:48:00 CEST gegenereerd door ArchiMedes™ © 2016-2023 ArchiXL. ArchiMedes 20-04-2023 03:48:00 CEST




   
   

   
   
   
   

   
   
   

   
   

   
   

   

Een term is een aanduiding van een entiteit of onderwerp. Zulke termen zijn, onder regie van een bronhouder, opgenomen in een terminologiebron., Metagegevens of metadata zijn gegevens die context, inhoud, structuur en vorm van informatie en het beheer ervan door de tijd heen beschrijven., Een terminologiebron is een verzameling gepubliceerde termen die onder regie van een bronhouder worden beheerd., Een verrijking maakt informatie die voorkomt in het oorspronkelijke erfgoedobject of anderszins hoort tot de context expliciet(er). Een bronhouder kan verrijkingen overnemen nadat ze zijn goedgekeurd., Een dataset is een verzameling van metadata, al dan niet aangevuld met informatieobjecten die door die metadata worden beschreven., Een cultuurhistorisch object of erfgoedobject is een object met een bepaalde cultuurhistorische waarde.