ArchiMate

Uit DERA
Versie door Rdb (overleg | bijdragen) op 5 feb 2019 om 17:16 (Nieuwe pagina aangemaakt met '==ArchiMate== ArchiMate is een open en onafhankelijke beschrijvingstaal voor enterprise-architecturen. De taal wordt ondersteund door diverse modelleerhulpmiddelen...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

ArchiMate

ArchiMate is een open en onafhankelijke beschrijvingstaal voor enterprise-architecturen. De taal wordt ondersteund door diverse modelleerhulpmiddelen voor IT-architectuur van verschillende leveranciers. De taal is gebaseerd op IEEE-standaard 1471. Sinds 2008 wordt ArchiMate als open standaard ondersteund en beheerd door The Open Group. In veel Nederlandse referentiearchitecturen wordt gebruik gemaakt van de vertaling van concepten uit ArchiMate versie 2.1. In ArchiMate 3.0 worden sommige concepten licht anders gedefinieerd. In de DERA wordt uitgegaan van de Engelstalige versie 3.0.

Eigenaar van de DERA is het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). De uitwerking van de DERA is een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid van de partijen in het Netwerk Digitaal Erfgoed. De ontwikkeling van de DERA vindt plaats door de werkgroep architectuur. De Koninklijke Bibliotheek (KB), Het Utrechts Archief, het Nationaal Archief (NA), de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), Beeld en Geluid, de Universiteit Leiden, het Kennisinstituut Digitale Cultuur DEN en vertegenwoordigers van NDE-domeingroepen maken deel uit van deze werkgroep. In de komende periode wordt bekeken hoe het beheer van de DERA structureel vorm kan krijgen.