Actoren

Uit DERA
Versie door Rdb (overleg | bijdragen) op 3 mei 2020 om 22:52
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Een "business actor" is een persoon of organisatorische entiteit die in staat is gedrag uit te voeren. Een actor kan verschillende rollen vervullen.

Archimate definieert een “business actor” als een organisatorische entiteit die in staat is gedrag uit te voeren. Een actor kan verschillende bedrijfsrollen vervullen. (ArchiMateNote) Actoren Er is sprake van een grote variëteit aan gebruikers van erfgoedinformatie: <ul> <li>burgers, bedrijven, leraren, leerlingen, enz;</li> <li>overheidsorganisaties, bijvoorbeeld Basisregistraties, Ministeries, CBS, enz.</li> </ul> De DERA richt zich niet op informatiebehoeften van specifieke gebruikers maar op generieke behoeften van afnemers. Daarom worden geen specifieke doelgroepen gedefinieerd. Voor de DERA is de rol van afnemer voldoende. (BusinessActor) Gebruiker Een erfgoedinstelling is een organisatie die erfgoedinformatie beheert. Het betreft met name bibliotheken, musea, archieven, wetenschappelijke instituten en de audiovisuele sector. Een erfgoedinstelling kan binnen het NDE de rollen van bronhouder, dienstverlener, beheerder van generieke voorzieningen en afnemer vervullen. (BusinessActor) Erfgoedinstelling Een leverancier is een partij die erfgoedinformatie selecteert, verrijkt of transformeert t.b.v. bepaalde diensten. Voorbeelden hiervan zijn: <ul> <li>een partij die software voor het beheren van erfgoedinformatie levert en realiseert, zoals een collectiebeheersysteem of een beeldbank;</li> <li>een partij die een portaal bouwt en onderhoudt.</li> </ul> Het kan hierbij zowel gaan om commerciële als om niet-commerciële partijen. De DERA maakt hierin geen onderscheid. (BusinessActor) Leverancier Deze svg is op 05-05-2020 09:50:34 CEST gegenereerd door ArchiMedes © 2016-2019 ArchiXL. ArchiMedes 05-05-2020 09:50:34 CEST


Originele kleuren
ArchiMate basiskleuren
   

Erfgoedinstelling

Een erfgoedinstelling is een organisatie die erfgoedinformatie beheert. Het betreft met name bibliotheken, musea, archieven, wetenschappelijke instituten en de audiovisuele sector. Een erfgoedinstelling kan binnen het NDE de rollen van bronhouder, dienstverlener, beheerder van generieke voorzieningen en afnemer vervullen.

Leverancier

Een leverancier is een partij die erfgoedinformatie selecteert, verrijkt of transformeert t.b.v. bepaalde diensten. Voorbeelden hiervan zijn:

  • een partij die software voor het beheren van erfgoedinformatie levert en realiseert, zoals een collectiebeheersysteem of een beeldbank;
  • een partij die een portaal bouwt en onderhoudt.

Het kan hierbij zowel gaan om commerciële als om niet-commerciële partijen. De DERA maakt hierin geen onderscheid.

Gebruiker

Er is sprake van een grote variëteit aan gebruikers van erfgoedinformatie:

  • burgers, bedrijven, leraren, leerlingen, enz;
  • overheidsorganisaties, bijvoorbeeld Basisregistraties, Ministeries, CBS, enz.

De DERA richt zich niet op informatiebehoeften van specifieke gebruikers maar op generieke behoeften van afnemers. Daarom worden geen specifieke doelgroepen gedefinieerd. Voor de DERA is de rol van afnemer voldoende.