Implicaties

Uit DERA
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
ArchiMate-eigenschapdefinitie Implicaties
Eigenschapdefinitie-id  : Id-5d734e57-f9a9-9fea-4b05-a44629b9ed9b
ArchiMate-model  : DERA 4.0
Datatype  : string
Meest voorkomende waarden top-20  : 
  • 1. Bronhouders maken afspraken over de manier waarop zij hun erfgoedinformatie beschrijven en publiceren, bijvoorbeeld over metadatastandaarden en koppelvlakken. Zie principe 4.<br/>2. Bronhouders maken afspraken over de erfgoedinformatie die zij van andere bronhouders willen betrekken. Informatie kan beter verbonden en gevonden worden als bronhouders gebruikmaken van dezelfde bronnen, zoals terminologiebronnen met termen. Zie principe 5.<br/>3. Bronhouders maken duidelijk wat de beschikbaarheid van hun erfgoedinformatie is. Zie principe 2. Zo weten andere bronhouders in hoeverre ze de informatie kunnen gebruiken. (1)
  • 1. De authenticiteit van erfgoedinformatie moet zijn vastgelegd en gepubliceerd. Zie principe 1 en principe 2.<br/>2. De beschikbaarheid van erfgoedinformatie moet zijn vastgelegd en gepubliceerd. Zie principe 2.<br/>3. De inhoud en context van erfgoedinformatie moet zijn vastgelegd en gepubliceerd. Zie principe 4 en principe 5.<br/>4. De restricties die gelden voor openbaarheid zijn vastgelegd en gepubliceerd. De redenen om restricties op te leggen zijn divers. Bijvoorbeeld: het beschermen van de privacy, de archiefwet en het (intellectuele) eigendoms- en gebruiksrecht van erfgoedinformatie. Zie principe 2 en principe 3.<br/>5. De vorm en functionaliteit waarmee erfgoedinformatie wordt aangeboden, moet worden gespecificeerd. Bijvoorbeeld dat de informatie real-time kan worden opgevraagd met een duurzame identifier (zie ook [[Linked Data]], met vermelding van het formaat waarin het antwoord op een informatievraag wordt aangeboden. (1)
  • 1. De authenticiteit van erfgoedinformatie moet zijn vastgelegd en gepubliceerd. Zie principe 1 en principe 2.<br/>2. Eventuele veranderingen aan erfgoedinformatie dienen te worden vastgelegd. Zie principe 2.<br/>3. De integriteit van erfgoedinformatie moet (middels regelmatige controles) zijn vastgelegd. Zie principe 2.<br/>4. De duurzame toegankelijkheid van erfgoedinformatie moet zijn vastgelegd en gepubliceerd. Zie principe 2.<br/>5. Erfgoedinstellingen moeten daar waar mogelijk informatie beschikbaar maken om gebruikers te ondersteunen bij interpretatie van erfgoedinformatie over de tijd heen. Zie principe 2. (1)
  • 1. Om externe informatie te kunnen relateren aan gezamenlijke erfgoedinformatie moet deze laatste verwijsbaar zijn. Zie principe 6.<br/>2. Als externe informatie wordt opgenomen binnen de beheerde gezamenlijke erfgoedinformatie, dan moeten de authenticiteit en de beschikbaarheid daarvan duidelijk zijn. De externe informatie moet verwijzen naar de gezamenlijke erfgoedinformatie. Zie principe 1, principe 2 en principe 5.<br/>3. Als externe informatie wordt opgenomen binnen de beheerde gezamenlijke erfgoedinformatie, moet deze eenduidig zijn beschreven en herkenbaar, gebruiksvriendelijk en verwijsbaar worden aangeboden. Zie principe 3, principe 4 en principe 6. (1)
  • Bij de beschrijving van erfgoedinformatie staat semantische verbinding centraal:<br/>1. Erfgoedinformatie moet op een eenduidige manier worden aangeboden en gepresenteerd. Zie principe 3 en principe 4.<br/>2. De context van erfgoedinformatie kan worden beheerd en aangeboden door een andere erfgoed instelling, waarbij eenduidig moet worden verwezen naar de bronhouder. Zie principe 5 en principe 6. (1)
  • Individuele erfgoedinstellingen kennen hun eigen gebruikers al en bieden hun erfgoedinformatie en functionaliteit zo goed mogelijk voor hen aan. Het strategische doel om de gebruiker centraal te stellen, heeft de volgende implicaties:<br/>1. De gebruiker moet erfgoedinformatie uit afzonderlijk beheerde erfgoedverzamelingen samen kunnen raadplegen en gebruiken. Daartoe worden middels gezamenlijke afspraken en oplossingen onnodige verschillen tussen bronaanbieders of bronhouders voorkomen. Zie operationeel doel 1.<br/>2. De gebruiker moet erfgoedinformatie voor zijn/haar doel kunnen inzetten. Daartoe moet de gebruiker de bruikbaarheid en de duurzame toegankelijkheid ervan vast kunnen stellen. Zie operationeel doel 2 en operationeel doel 4.<br/>3. De gebruiker moet gezamenlijke erfgoedinformatie kunnen raadplegen en gebruiken in combinatie met eigen informatie, of die van derden. Daartoe moet informatie kunnen worden toegevoegd. Zie operationeel doel 3.<br/>4. Erfgoedinstellingen moeten samenwerken. Zie operationeel doel 5. (1)
Gebruikt door  :