Beheer netwerkvoorziening

Uit DERA
Ga naar: navigatie, zoeken
ArchiMate-modellen > DERA 4.0 > BusinessFunctions > Beheer netwerkvoorziening
ArchiMate-element Beheer netwerkvoorziening
ArchiMate_Function.png
Elementtype  : BusinessFunction
Element-id  : Id-344c29e1-c024-1a22-b572-b7d715416e7f
ArchiMate-model  : DERA 4.0
Label  : Beheer netwerkvoorziening
Documentatie  : Zorgdragen dat netwerkvoorzieningen voldoen aan functionele en niet-functionele requirements (zie ook het hoofdstuk Diensten). De netwerkvoorzieningen ondersteunen de informatieuitwisseling tussen bronhouders en dienstverleners. De bronhouders en dienstverleners moeten daarom de eisen formuleren waaraan de netwerkvoorzieningen moeten voldoen om hen in staat te stellen diensten te leveren.

Rol: beheerder netwerkvoorzieningen.

Requirements:

  • Het verstrekken van informatie over organisaties en datasets in het netwerk.
  • Het verstrekken van informatie over gestandaardiseerde termen.
  • Het bewaken van de beschikbaarheid van gepubliceerde metadata. Dit vereist controle of duurzame identifiers geldig zijn (‘resolven’) om te voorkomen dat zoekvragen van afnemers aan de netwerkvoorzieningen naar dode links leiden. De controle kan ook worden uitgevoerd door de bronhouder met een terugmelding naar de netwerkvoorziening dat de check is uitgevoerd op een bepaalde datum.
  • Het verstrekken van informatie over relaties tussen termen en metadata van objecten, tussen termen onderling (alignments) en/of tussen (metadata van) objecten onderling (bijvoorbeeld Werk/ Expressie/Manifestatie/Instantierelaties).
Type  : Bedrijfsfunctie
ArchiMate-views  : 
Relaties  : 
Contextdiagram
Zorgdragen dat netwerkvoorzieningen voldoen aan functionele en niet-functionele requirements (zie ook het hoofdstuk [[Diensten]]). De netwerkvoorzieningen ondersteunen de informatieuitwisseling tussen bronhouders en dienstverleners. De bronhouders en dienstverleners moeten daarom de eisen formuleren waaraan de netwerkvoorzieningen moeten voldoen om hen in staat te stellen diensten te leveren. Rol: beheerder netwerkvoorzieningen. Requirements: <ul> <li>Het verstrekken van informatie over organisaties en datasets in het netwerk.</li> <li>Het verstrekken van informatie over gestandaardiseerde termen.</li> <li>Het bewaken van de beschikbaarheid van gepubliceerde metadata. Dit vereist controle of duurzame identifiers geldig zijn (‘resolven’) om te voorkomen dat zoekvragen van afnemers aan de netwerkvoorzieningen naar dode links leiden. De controle kan ook worden uitgevoerd door de bronhouder met een terugmelding naar de netwerkvoorziening dat de check is uitgevoerd op een bepaalde datum.</li> <li>Het verstrekken van informatie over relaties tussen termen en metadata van objecten, tussen termen onderling (alignments) en/of tussen (metadata van) objecten onderling (bijvoorbeeld Werk/ Expressie/Manifestatie/Instantierelaties).</li> </ul> (BusinessFunction) Beheer netwerkvoorzi- ening Zorgdragen dat erfgoedinformatie bruikbaar en zichtbaar is, rekening houdend met de behoeften van de doelgroepen die de dienstverlener bedient. (BusinessFunction) Ontsluiting SpecializationRelationship Deze svg is op 15-09-2022 08:08:59 CEST gegenereerd door ArchiMedes™ © 2016-2022 ArchiXL. ArchiMedes 15-09-2022 08:08:59 CEST